• Nathalie Deleu

Sushiballen (of Japanse onigiri)

Denk aan sushi, maar dan in het groot!

Eigenlijk is onigiri maken de makkelijke versie van de fijne Japanse sushihapjes.

Natuurlijk is er ook wat werk aan en plakt het wat aan de handen, maar de voldoening als je ze achteraf opeet is het allemaal waard, geloof me!

Tip: op internet (TikTok ed) zijn heel wat filmpjes te vinden hoe je ze best maakt


Je kunt ze vullen met zalm, avocado, gember, groenten, enz...dus vegan, vegetarisch of met vis of vlees, het kan allemaal!




200g sushirijst

150ml kraanwater

2 eetlepels rijstazijn

2 theelepels kristalsuiker

1 theelepel zeezout

1 blik tonijn op eigen nat

2 theelepels wasabi

2 eetlepels mayonaise

3 eetlepels sojasaus

1 avocado, in stukjes

geroosterde sesamzaadjes


Spoel de rijst af in een zeef.

Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. (dan zwelt de rijst een beetje).

Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook met de deksel op de pan 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur.


Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan, dek de pan af met een propere handdoek, leg de deksel erop en laat 15 min. staan. (de handdoek maakt dat de damp niet terug op de rijst terecht komt)

Verwarm de azijn, suiker en het zout in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Laat afkoelen.

Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Schep om en koel direct af met een waaier. (je kunt een krant of boek als waaier gebruiken)


Plet de tonijn met de mayonaise, wasabi en sojasaus. Voeg de in stukjes gesneden avocado toe en roer goed. Proef! Wil je pikanter, voeg dan nog meer wasabi toe.


Vorm balletjes (zo groot of klein je zelf wil) van de rijstmassa en maak een putje met je vinger in het midden. Leg er een schep van de tonijnsla in en druk goed dicht..


Draai ze in wat geroosterd sesamzaad en leg op een bord zodat ze verder afkoelen.


Serveer ze met wasabi en sojasaus als dip.


Smakelijk!



Recente blogposts

Alles weergeven