top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Sweet chili saus

De Thaise gastronomie is ongetwijfeld de meest geraffineerde van het Verre Oosten. De verfijnde combinatie van pikante, zoete, zure en zoute smaken maakt dat hun gerechten superlekker zijn. Nochtans gebeurt het niet vaak dat ik me waag aan de Thaise keuken, ook al denk ik dat onze smaakpapillen daar wel dankbaar voor zouden zijn. Ben dus van plan om af en toe eens een gerecht uit te proberen.

Wat me meteen opviel en makkelijk te maken leek was het recept voor sweet chili saus. Lekker met loempia’s, wokgerechten of gewoon heel Belgisch bij de barbecue. Chilipepers (Op zijn Thais zeg je : Phrik) zijn rijk aan antioxiderende vitaminen. Er bestaan zeer pikante en minder pikante soorten en ook de vorm kan verschillen. Ik dus vlug op weg naar Rahman om chilipepers…na een halfuur daar rondneuzen kwam ik thuis. Ik kan daar echt niet binnen en buiten wippen, ik ontdek elke keer wel terug iets nieuws. Eenmaal thuisgekomen het kookvuur aan  en voila, het resultaat :


Kac2d2OIrl_0rTHzbQ0h2iZQQNKjfhUiCrzPSWW4GQA=w438-h709-no

2 tot 3 grote chilipepers

3 tenen knoflook, fijngehakt

130 g water

100 g suiker

3 eetlepels rijstazijn (kan je eventueel vervangen door witte wijnazijn)

1 snufje zout

1 eetlepel maïzena

Was de chilipeper en haal de zaadjes eruit en snij hem in zeer fijne reepjes. Maak de knoflook schoon, haal de groene kern eruit en hak hem  zeer fijn. Niet uitpersen dus.

Doe alles in een steelpannetje behalve de maïzena en breng aan de kook, zet het vuur dan wat lager en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.

Los de maïzena samen met nog 0.5 dl water op in een potje.

Voeg dit mengsel nu toe aan de kokende massa en laat dan nog 1 minuut koken  tot dat de massa is ingedikt.

Giet in een schoongemaakt goed afsluitbaar flesje of potje en bewaar in de koelkast.

Smakelijk!

#chiipeper #knoflook #rijstazijn #suiker

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page