Nathalie Deleu
Uien rozijnenchutney
Dit recept voor een kleverige uien-rozijnenchutney is genoeg voor vier potten van 350g. Misschien wel veel, maar dat is helemaal niet erg, want de chutney is niet alleen lekker met paté, maar ook zeker met kaas of fijne vleeswaren. Is ook leuk om als lekker geschenk te geven, verpakt in een mooie pot, met je eigen label eraan.Voel je de feestdagen naderen? 🙂

100 g rozijnen
3 dl rode port
1.2 dl zonnebloemolie
1.5 kg rode uien, gehalveerd en in dunne ringen
100 g lichte basterdsuiker
1.2 dl rodewijnazijn
zout, peper en snuifje kaneel
Doe de rozijnen en de port in een pannetje en breng aan de kook. Zet apart en laat de rozijnen wellen.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en laat de uien al roerend 3 minuten langzaam garen tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
Doe de suiker erbij en laat af en toe roerend nog eens 30 minuten garen tot de uien bruin en gekaramelliseerd zijn.
Voeg de rozijnen en de azijn toe en laat nog eens 30 minuten inkoken tot een dik mengsel.
Breng op smaak met een koffielepel zout, wat peper en een snuifje kaneel (kun je ook weglaten als je niet van deze smaak houdt).
Schep in hete gesteriliseerde potten en sluit meteen af.
Smakelijk!