top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Visgratin met zoete aardappel

De zoete aardappel of bataat is een van die groenten die je bij blijven als je ze ooit gegeten hebt. De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo goed in allerlei gerechten, zowel met vlees als met vis. Dit recept is een ‘light’ versie…dus pure smaak, weinig vet en daarmee ook goed voor de lijn. Als je er niet teveel van eet tenminste 😉

4 grote zoete aardappelen

400g visfilet naar keuze

1liter visbouillon

150g grijze garnalen

1 venkel

wat wortelen, selder, prei, ui of andere seizoensgroenten

250g witte champignons

sap van 1 citroen

olijfolie

boter

peper en zout

150g gemalen kaas

voor de bechamelsaus : 50g boter, 2 eetlepels bloem, 1/2l melk, 1 eidooier

Kook de ongeschilde zoete aardappelen 15 minuten in lichtgezouten water. Giet af en laat schrikken onder koud water. Schil de aardappelen en snij ze in plakken. Verdeel ze over kleine ovenschaaltjes of een grote schaal.

Spoel de groenten en maak ze schoon. Snij de groenten (behalve de champignons) in fijne reepjes en stoof ze enkele minuten in een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel ze over de zoete aardappelen.

Leg de visfilets in de koude bouillon en breng zachtjes aan de kook. Laat 5 minuten garen in bouillon die net niet kookt.  Laat de vis uitlekken en zet de bouillon even apart.  Verkruimel de vis over de ovenschotel. Bestrooi met garnalen.

Maak de champignons schoon en snij ze in vieren.  Bak ze kort in wat boter en besprenkel ze met citroensap.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak de bechamelsaus en voeg als vocht wat van de visbouillon toe. Haal de pan van het vuur en voeg de eidooier toe. Meng de champignons bij de saus. Verdeel de saus over de schotel en bestrooi met wat gemalen kaas.

Laat de visgratin in 30 minuten goudbruin bakken in de oven.

#garnalen #venkel #visbouillon #zoeteaardappel

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page