Nathalie Deleu
Vlaamse hutsepot
Ik heb uiterst goeie herinneringen aan de hutsepot van mijn grootmoeder. Vooral aan de smaak dan. Maar ik denk niet dat ik de afgelopen jaren al ooit één gegeten heb die zo lekker was als die van haar. Het recept nam ze mee, in haar hoofd opgeslagen, want neerschrijven deed ze niet, nee.
Een recept voor haar hutsepot heb ik eigenlijk nooit gevonden en daarom deed ik maar wat. Vele jaren geleden, toen de dieren nog spraken, begon ik er gewoon aan, met veel improvisatie en moed. De eerste keer leek het meer op stoemp dan op hutsepot, dat weet ik nog. En hutsepot is geen stoemp! Hutsepot zijn geen gestampte patatten! Geen discussie met mij over hoe een – door een passevite gedraaide- hutsepot zo heerlijk is, NEE!
Hutsepot is voor mij bouillon met wintergroenten en wat vlees erin. Vocht, grote stukken die helemaal gaar zijn maar geen moes en geen toevoegingen die niet van bij ons zijn. Echte dingen van bij ons, ja!
Ondertussen heb ik mijn eigen recept en daarom gooi ik het hier op mijn blog, want eigenlijk heb ik het ook enkel in mijn hoofd opgeslagen…erfelijk belast dus 🙂
3 lappen spek (niet gerookt, gewoon buikspek)
een handvol spruitjes of 1/2 groene kool of van elk wat
1 bundel raapjes
2 uien
3 dikke wortels
1 staal prei
een stuk knolselder
wat tijm, peper en zout
enkele laurierblaadjes
enkele aardappelen
Doe wat boter in een grote kom. Stoof de ui en leg het vlees in de kom. Neem een grote want alle groenten komen hier nog bij!
Overgiet met water, wat laurier, peper en tijm. Laat koken. Als er schuim op het water komt dan neem je een schuimspaan en schuimt het wat af.
Snij ondertussen alle groenten in hapklare brokken, niet te fijn anders krijg je moes (en dat mag niet : lees hierboven!)
Na een 20tal minuutjes koken voeg je alle gesneden groenten toe.
Het kan zijn dat het lijkt alsof je kom wat te klein is, geen nood, de groenten gaan zakken naarmate ze gaar worden.
Als de groenten beetgaar zijn dan zet je het vuur uit en laat alles in de bouillon een nachtje trekken.
De volgende dag kruid je wat bij, naar smaak. En dan gewoon opwarmen, als er teveel vocht inzit dan kun je dit gewoon afgieten.
Heerlijk met een stuk worst en een goeie klak mosterd!