Nathalie Deleu
Volkoren pompoenbrood
Bijgewerkt op: 24 sep. 2022
Iedereen weet dat je van pompoen lekker soep kan maken.
Dit is ondertussen al bijna een klassieker geworden. In verschillende salades, gratins, quiches is pompoen ook heel lekker!
Of je kan er ook eens een broodje van bakken. Ik wou het wat gezonder maken en gebruikte daarom volkorenbloem, dus een beetje anders dan anders.
Het resultaat is een lekker donker oranje, licht zoet brood…heerlijk!


500 g pompoen
25 g olijfolie of roomboter
10 g zout (naar smaak)
beetje water
750 g volkorenbloem
15 g verse gist of 7 g droge gist
Maak van de pompoen puree door ze te koken of stoven.
Laat de puree afkoelen
Doe de bloem in een grote kom
Maak er een kuil in en doe er de pompoenpuree in
Strooi het zout over de rand
Verkruimel de gist over de pompoenpulp
Voeg de olie of boter toe
Kneed het deeg, voeg zo nodig wat water toe als het deeg te droog is
Laat het deeg 40 minuten rijzen op kamertemperatuur onder een droge handdoek
Kneed het gerezen deeg wat ineen en maak het terug in een vorm (bol of lang zoals je zelf wil)
Warm de oven tot 220°
Laat het deeg nog een 15 minuten rijzen onder de handdoek.
Leg het deeg op de bakplaat of bakvorm en laat nog eens 40 minuten rijzen onder de doek
Zet in de oven en bak 40 minuten.
Laat afkoelen op een rooster
Smakelijk!