Nathalie Deleu
Wortel amandeltaart
Veel mensen kijken raar op als je zegt dat er wortel in de taart zit. Wortel? In een taart? Huh?! Terwijl je de wortel eigenlijk niet echt proeft. Deze taart (eigenlijk meer een cake vind ik) is zoet, hartig, herfstig en zeer luchtig. Niet echt lijnvriendelijk door de vele suikers die ze bevat, moja, eens zondigen mag af en toe! Vooral heel geschikt om met Halloween op tafel te zetten door de mooie oranje kleur. Ben je niet zo Halloween-minded, dan kun je ze natuurlijk ook eten, spreekt voor zichzelf.
350 g lichtbruine basterdsuiker
350 ml zonnebloemolie
6 eieren, losgeklopt
300 g wortels
350 g zelfrijzende bloem
2 koffielepels bakpoeder
2 koffielepels kaneel
100 g geraspte amandelen + 100 g extra om te roosteren
Verwarm de oven voor op 180°C
Meng de basterdsuiker, de zonnebloemolie en de losgeklopte eieren met een garde in een grote mengkom
Schil de wortels, rasp ze en voeg ze toe aan het deeg
Voeg ook de geraspte amandelen toe en roer heel goed door
Meng de zelfrijzende bloem, het bakpoeder en het kaneel en zeef boven het deeg
Roer alles goed door. Het deeg blijft redelijk vloeibaar, geen paniek, dit hoort zo
Vet een springvorm in met boter en giet het deeg erin
Bak de taart in het midden van de oven voor 40 – 45 minuten
Laat de taart 5 minuten afkoelen en ontvorm
Rooster de amandelen, strijk een heel klein beetje abrikozenjam op de taart en bestrooi met de nootjes.
Of maak een glazuur als volgt : 275 g poedersuiker, wat sinaasappelsap. Roer deze ingrediënten goed door elkaar, smeer bovenop de taart en zet die 10 minuten in de koelkast zodat de glazuur kan stijven.
Smakelijk!