• Nathalie Deleu

Zandkoekjes

Kneden, kneden, kneden is de boodschap in dit koekjesrecept! Tijdens het kneden neemt de bloem de boter en de suiker op. Dit neemt wel wat tijd in beslag. We hebben hier geen spons die onmiddellijk water opzuigt, maar bloem die traag maar zeker de boter zal opnemen. Als het na lang kneden echt niet schijnt te lukken, voeg je 10 gram boter toe en probeer opnieuw. Maak er veel in een keer, want ze zullen gauw opgegeten zijn.

Het zijn immers heel lekkere koekjes die al door onze grootmoeders gebakken werden. Ik maakte ze al ontelbare keren. Maar deze keer had ik ze in de oven geschoven, wou nog vlug een blog typen, wat foto’s bewerken en klasseren enz. ‘k Verloor dus even de tijd uit het oog en toen rook ik het…verbrande koekjes, toeme toch…ik wou jullie mijn misbaksel niet onthouden…voila!


DSC_8096[1]

een redelijk snuifje zout

50 gram poedersuiker

1 pakje vanillesuiker

80 gram zachte boter op kamertemperatuur gebracht

Warm de oven voor op 180°C

Neem een kommetje en doe er de bloem, poedersuiker, zout en vanillesuiker in. Roer met je handen om.

Snijd of breek de zachte boter in stukjes en verdeel over de kom.

Kneed het geheel met je handen tot een homogeen, droog deeg.

Je zal merken dat het mengen precies niet gaat lukken. Stort dan de kom uit op een werkvlak en blijf met je vingertoppen en je handen kneden. Blijf de bloem in het al wat samenhangend boterdeeg duwen en kneed verder tot een niet te nat en niet te droog homogeen deeg.

Druk het deeg goed bij elkaar tot een bol, wikkel het in plastiekfolie en laat een kwartier in de koelkast rusten zodat het deeg mooi opstijft.

Haal het opgesteven deeg uit de ijskast. Rol er zo goed en zo kwaad als dat gaat een worst van. Snijd uit de worst schijfjes/koekjes van ½ cm dikte en leg op een bakplaat bedekt met boterpapier.

Bak de zandkoekjes voor 20 tot 25 minuten in de oven van 180 graden.

Smakelijk!

*Tip : let op de tijd!!* 😉

#bloem #bloemsuiker #boter

Recente blogposts

Alles weergeven