Nathalie Deleu
Zoetzuur varkensvlees (J.Oliver)
Olie
1kleine, rode ui
peper, uit de molen
2 tenen knoflook
een spaanse peper, naar smaak
2-3 cm verse gember
2-3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels balsamicoazijn
verse koriander
1/2 rode, 1/2 groene en 1/2 gele paprika
een paar wortels
stukjes ananas (uit blik hier wegens geen verse)
1 lepel maïzena
250g varkensfilet, in stukjes
1 eetlepel vijfkruidenpoeder
beetje sesamzaadjes (hoeft niet echt, naar smaak)
zeezout
basmatirijst
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het varkensvlees in blokjes van 2 cm. Pel en halveer de ui en snijd ook in blokjes van 2 cm. Halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd ook in blokjes van 2 cm.
Snij de wortels in stukjes.
Pel de tenen knoflook en schil de gember en snijd in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd in ringetjes.
Pluk de koriander blaadjes van de steeltjes, bewaar de blaadjes en hak de steeltjes fijn.
Zet de wok op een hoog vuur (of gebruik een grote koekenpan). Doe een flinke scheut olie in de wok, draai de wok rond.
Roerbak de blokjes vlees met het vijfkruidenpoeder een paar minuten totdat ze mooi bruin zijn en schep ze in een kom.
Veeg de wok schoon met keukenpapier, zet weer op het vuur en doe er weer een scheut olie in. Doe alle gesneden ingrediënten er in en roerbak voor 2 minuten.
Voeg de maizena en 2 eetlepels sojasaus toe. Laat alles even bakken, voeg de ananasblokjes met sap toe, het vlees en de balsamicoazijn.
Voeg peper en zout toe naar smaak en eventueel wat sojasaus.
Controleer of het vlees gaar is, laat nog een paar minuutjes staan om de saus wat in te koken.
Verdeel de rijst over 2 borden, schep het vlees en de groente en de saus op de rijst, strooi er wat sesamzaad en de korianderblaadjes over.
Smakelijk!!