Je hebt ze allicht al zien liggen bij de groenteboer. De kegelachtige kolen die heel lichtgroen van kleur zijn; spitskolen. Of misschien heb je ze al meerdere keren klaargemaakt of vind je ze niet lekker…wat ik durf betwijfelen, want spitskool is heel sappig, zacht en licht verteerbaar en ook bij ons de favoriete kool.
Het recept is iets wat zowel in de winter als in de zomer op tafel kan…en een weetje: het is zelfs lekker koud, als meeneemlunch!
De ham kun je eventueel weglaten en geroosterde nootjes aan toevoegen.
1 middelgrote rode ui
400 g aardappelen, vastkokend!
500 g spitskool
100 g gekookte ham
olijfolie
200 ml groentebouillon
100 ml room
snufje nootmuskaat
Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.
Maak de spitskool schoon, halveer, verwijder de stronk en snij de spitskool in fijne repen. Snij de ham in blokjes.
Doe de spitskool erbij en bak ca. 5 minuten mee.
Blus af met bouillon en laat met een deksel op de pan ca. 20 minuten zachtjes koken.
Dat ziet er zalm uit en geen ham.
Dag Nadine. De zalm aten wij erbij. De ham zit in het gerechtje en kun je ook zo als maaltijd eten. Omdat ik nog zalm had heb ik die gebakken om erbij te eten. Veel kookplezier 🙂