Vijgenjam

 

Vijgenjam en kaas zijn als basilicium en tomaat: een gouden huwelijk.
Maak bijvoorbeeld jam volgens dit recept en combineer het met kaas, ham of in een bakje yoghurt!

  • 500 g vijgen (liefst rijpe vijgen)
  • 500 g geleisuiker
  • 1 geut rode porto
  • 1 geut citroensap

Snijd de vijgen in 4 en stoof ze aan in de rode porto.

Als ze gaar zijn en als appelmoes in elkaar vallen, mix je alles fijn (zo eet ik de confituur het liefst)

Voeg de suiker toe en laat 4 minuten – al roerend met een houten lepel – koken.

Voeg een beetje citroensap bij.

Giet in potten!

Smakelijk!

 

(naar een recept van Mijn keukenhoekje)

Published by

4 thoughts on “Vijgenjam

  1. Zoveel suiker, is dat wel echt nodig?
    zie hier mijn alternatief.
    voor 1 potje van 420 gr.
    350 gr. vijgen (ongeveer 6 à 8 stuks )
    50 gr. geleisuiker
    1/4 citroenpartjes ( of de partjes van 1 citroen voor 4 potjes )
    Wat die porto betreft, dit kan alleen maar toegevoegde waarde betekenen en ga dit bij mijn volgende bereiding zeker eens proberen.

    1. Dag Dominique! Inderdaad wel zeer zoete vijgenjam. Maar ik eet dat maar af en toe eens en dan kan het. Jouw recept is idd ‘gezonder’ en zal ik ook eens op die manier uitproberen. Bedankt voor je bezoek en jouw tip!

  2. Nathalie, ik heb hier nog een recept voor vijgenconfituur :
    750 gr. Vijgen- 250 gram appelen of peren. Ontdoe de kopjes van de vijgen en schil de appelen of peren. Snij de beide vruchten in kleine stukjes. Doe deze stukjes in een kookpot, voeg er 500 gr. minutsuiker bij ( roze pakjes- verhouding 1 kg vruchten/ 500 gr.suiker ) . Voeg er het sap van 1 appelsien en 1 Citroën aantoe. Laat alles een uurtje rusten en breng dan aan de kook. Laat ong. 7 a 8 min. zachtborrelend en onder voortdurend roeren koken. Doe direct in de bokalen en sluit direct af. Draai de bokalen op hun kop en laat de confituur zo koud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.